[email protected]

Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală

Pentru Viitor!

Prezentare și istoric

Prezentare

Motto “Pentru viitor!”

Dăruirea cadrelor didactice și a absolvenților Facultății de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală contribuie în mod hotărâtor la creșterea prestigiului național și internațional al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca recunoscută astăzi ca fiind cea mai performantă instituție de învățământ superior din România din domeniul științelor vieții.

 

Ne propunem să găsim răspunsuri pertinente provocărilor naționale și internaționale din domeniul dezvoltării sustenabile a spațiului rural prin educație, cercetare și transfer tehnologic în tehnologii de precizie horticole și din domeniul afacerilor agricole, prin respectarea mediului și dezvoltarea unor afaceri de succes non-agricole în peisagistică, turism și alimentația publică, promotoare a economiei locale circulare.

Dispunem de o bază didactică şi de cercetare dezvoltată prin proiecte finanțate de către Uniunea Europeană și de Guvernul României cu peste 15 milioane de euro, care ne-a permis să fim racordați la cele mai ridicate exigențele internaționale în domeniu. Punem în practică cele mai noi tehnologii din domeniul horticol și al afacerilor agricole pe cele 164 de hectare de teren situate în apropierea orașului Cluj-Napoca în cadrul Stațiunii de Cercetări Horticole și a celor 65 de hectare de viță de vie din cadrul Stațiunii Viticole “Apoldia Maior”. Cadrele didactice formează un corp academic și de cercetare de elită recunoscut atât în țară cât și în străinătate. Suntem siguri că o viitoare carieră profesională de succes se formează încă din vremea studenției, atunci când studenții noștri sunt implicați în experiențe didactice și de cercetare organizate împreună cu cei mai importanți angajatori din domeniu. Derulăm proiecte de cercetare în care implicăm studenți încă din primii ani de facultate, împreună cu instituții academice și cercetare considerate leader în Uniunea Europeană ( INRAE din Franța; Wageningen University and Research din Olanda; TEAGASC din Irlanda ; SLU din Suedia; Ghent University din Belgia) pentru a menționa doar câteva dintre ele, precum și cu cele mai importante organizații profesionale naționale.

Toate acestea fundamentează motto-ul în care credem și pentru care acționăm “Pentru viitor!”.

 

Istoric

Începuturile învăţământului superior horticol clujean au coincis cu înfiinţarea, în anul 1869, a Institutului de Agricultură din Cluj, devenit astăzi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca. În anul 1977, în cadrul Facultăţii de Agronomie s-a înfiinţat Secţia de Horticultură. Dezvoltarea resursei umane şi a unor noi discipline şi laboratoare de cercetare în cadrul acestei secţii a permis înfiinţarea în anul 1990 a Facultăţii de Horticultură. Încă de la înființare, facultatea noastră s-a dovedit o structură foarte dinamică devenind în timp cea mai mare facultate din cadrul USAMV Cluj-Napoca, atât ca programe de studiu cât și ca număr de studenți. Începând cu anul 2022 facultatea și-a schimbat denumirea în Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală pentru a sublinia faptul că absolvenții facultății vor iniția și conduce cu succes afaceri în ferme pomicole, viticole, legumicole, floricole, combinate de vinificație, structuri de prelucrare legume-fructe, unități de alimentație publică, proiectare și amenajare spații verzi, agroturism și industria turismului.

Skip to content