Anul acesta Institutul Național al Patrimoniului și Fundația Cantacuzino Florești, în parteneriat cu OAR Prahova și revista Zeppelin, organizează cea de-a 6-a ediție consecutivă a Școlii de Vară la Palat ÎnFlorești pe Domeniul Cantacuzino din Florești, jud. Prahova.
Școala de Vară la Palat „înFlorești” este un program educațional multianual dedicat patrimoniului cultural, peisager și arhitectural, care promovează modele de bune practici în cercetarea, conservarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentelor istorice și a peisajelor culturale. În 2024 ne propunem să continuăm cercetările și intervențiile începute în anii 2019-2023 în parcul de preumblare al palatului „Micul Trianon”.
Anul acesta avem mai mulți invitați speciali care vor fi prezenți alături de noi la ateliere:
1. Maria João de Sousa – arheolog specializat în cercetarea și restaurarea grădinilor istorice, director tehnic și coordonator „Cultural Landscape of Sintra” (monument UNESCO)
Maria este câștigătoarea mai multor premii Europa Nostra pentru proiecte de conservare-restaurare, inclusiv pentru grădini istorice.
2. Timea Kleszken – peisagist specializat în managementul arborilor istorici, Institutul Internațional de Dendrologie
3. Jale Beşkonaklı – arhitect specializat în restaurarea componentelor arhitectural-artistice ale grădinilor imperiale otomane, specialist în cadrul Palatelor Imperiale din Istanbul.
Se vor organiza 3 ateliere tematice dedicate parcului istoric și o serie de prezentări și dezbateri dedicate protejării patrimoniului cultural imobil.
1. Atelierul de arheologie peisageră
Lectori: Raluca Iosipescu, Sergiu Iosipescu și Mihaela Ciornei
Perioada de desfășurare: 01-10 august 2024
2. Atelierul de arboricultură
Lectori: Alexandru Purcaru
Perioada: 01-10 august 2024
3. Atelierul de arhitecturăatelier de iluminat arhitecturalatelier de mobilier pentru parc
Coordonatori ateliere: Cristian Matei, Mihaela Lazăr, Cristia Chira/ Cristina Pană, Roxana Mitarcă/ Dan Adrian Ionescu, Mihaela Lăcraru, Răzvan Lăcraru
Perioada: 25 august- 05 septembrie 2024
Înscrierea participanților: https://forms.gle/5bamcWFH5h4Pbx2t9
Link scurtmetraje documentare care arată activitatea școlii de vară, începând cu 2019 și până în prezent: https://www.youtube.com/@domeniulcantacuzinoflorest1325

Leave a Reply

Your email address will not be published.